Wilt u lid worden van Fedpack?

  • by:
  • 01/11/2018
  • Category:

Boodschappen met je eigen doosje?


In de FAVV nieuwsbrief nr 70 van 11 jan. 2018, p.8 lees je de mening van het FAVV terzake.

Boodschappen doen met je eigen doosjes en zakjes?

nieuwsbrief FAVV n° 70, p. 8 van 11.01.2018

Niet de verpakking van de winkel gebruiken, maar je eigen verpakking meebrengen is een groeiende trend. Meer en meer Belgen mikken op een duurzame, milieuvriendelijke consumptie en minder afval is daarvoor essentieel. Het FAVV staat 100% achter zo’n consumptie met ‘zero waste’, zolang die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt. De voedselwetgeving heeft alvast nooit uitgesloten dat consumenten voor hun inkopen hun eigen verpakkingen meenemen naar de winkel. Zo heeft het FAVV al lang en herhaaldelijk ‘ja’ geantwoord op vragen van professionelen en consumenten of dat toegelaten is.

Maar er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waarmere rekening moet gehouden worden :

- De verpakking (doos, fles, zak, …) die de consument aan de verkoper geeft moet proper zijn.

- De verpakking moet geschikt zijn voor voeding in te. Een plastic zak die je bijvoorbeeld kreeg bij de aankoop van je schoenen is niet geschikt, de plastic fles van een wasverzachter evenmin. Twijfel je? Er bestaat een uniek logo dat uitsluitsel geeft: staat er een labeltje met een vork en glas op de verpakking, dan is die geschikt voor voeding.
Fedpack
- De verpakking moet geschikt zijn voor het specifieke gebruik dat je er aan geeft. Om een warme maaltijd of warm voedsel mee te nemen, heb je bijvoorbeeld een verpakking nodig die gemaakt is om warme gerechten te bevatten. En zure voedingsmiddelen worden beter niet meegenomen in een aluminium verpakking wegens een risico op chemische reactie.

- Een consument die zijn eigen verpakking aanbiedt, moet beseffen dat hij dit doet op zijn eigen verantwoordelijkheid. De slager, bakker, het grootwarenhuis of anderen kan dus niet verweten worden dat de verpakking vuil is of aan de basis van een indigestie ligt …

Uiteraard heeft de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren. Het is zelfs zijn plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen.

Soms klagen consumenten dat een winkelier geweigerd heeft om deze eigen verpakking te gebruiken, want “het FAVV laat zo’n praktijk niet toe”. Maar de winkelier mag niet schermen zo’n zogenaamd verbod van het FAVV: dit is namelijk niét het geval. Het Voedselagentschap bevestigt hierbij nog eens dat dit niet bij wet verboden is en dat je dus om ecologische redenen wel degelijk je eigen verpakking naar de winkel mag meenemen. Als je rekening houdt met de hierboven vermelde voorwaarden tenminste.

Contact

Secretariaat:
Pegasuslaan 5
1831 Diegem

+32 53 42 66 72

BE 0889.586.109

Mail:

Voorzitter:
Sven De Vis

Lidmaatschap

mail naar
waarna onmiddellijk contact met u wordt opgenomen.