- 01/11/2018
- Category:
Boodschappen met je eigen doosje?
In de FAVV nieuwsbrief nr 70 van 11 jan. 2018, p.8 lees je de mening van het FAVV terzake.
Boodschappen doen met je eigen doosjes en zakjes?
nieuwsbrief FAVV n° 70, p. 8 van 11.01.2018
- De verpakking (doos, fles, zak, …) die de consument aan de verkoper geeft moet proper zijn.
- De verpakking moet geschikt zijn voor voeding in te. Een plastic zak die je bijvoorbeeld kreeg bij de aankoop van je schoenen is niet geschikt, de plastic fles van een wasverzachter evenmin. Twijfel je? Er bestaat een uniek logo dat uitsluitsel geeft: staat er een labeltje met een vork en glas op de verpakking, dan is die geschikt voor voeding.
- Een consument die zijn eigen verpakking aanbiedt, moet beseffen dat hij dit doet op zijn eigen verantwoordelijkheid. De slager, bakker, het grootwarenhuis of anderen kan dus niet verweten worden dat de verpakking vuil is of aan de basis van een indigestie ligt …
Uiteraard heeft de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren. Het is zelfs zijn plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen.
Soms klagen consumenten dat een winkelier geweigerd heeft om deze eigen verpakking te gebruiken, want “het FAVV laat zo’n praktijk niet toe”. Maar de winkelier mag niet schermen zo’n zogenaamd verbod van het FAVV: dit is namelijk niét het geval. Het Voedselagentschap bevestigt hierbij nog eens dat dit niet bij wet verboden is en dat je dus om ecologische redenen wel degelijk je eigen verpakking naar de winkel mag meenemen. Als je rekening houdt met de hierboven vermelde voorwaarden tenminste.