Wilt u lid worden van Fedpack?

  • by:
  • 07/08/2020
  • Category:

Plastic zakjes verboden in heel België


De Federale Commissie Energie, Leefmilieu en Klimaat stemt in met het wetsontwerp ingediend door de PS dat plastic zakjes verbiedt over het gehele Belgische grondgebied.

De Federale Commissie Energie, Leefmilieu en Klimaat keurt het PS-wetsontwerp goed dat plastic zakjes en andere plastic artikelen verbiedt in heel België.

De omzetting van de Europese richtlijn, gekend als de single use plastics directive moet de door lidstaten omgezet worden tegen midden 2021.

Het Belgisch wetsvoorstel gaat verder dan wat Europa vraagt.

Daarom moet dit wetsontwerp nog geëvalueerd worden door de Europese Commissie. Nadien zal dit voorstel nog door het federaal parlement moeten goedgekeurd worden.

Waar in ons land milieu een geregionaliseerde materie is en we reeds 3 verschillende regionale wetten kennen voor welke plastic zakjes wel of niet gebruikt mogen worden door de distributie, komt er nu nog een alles overheersende regel door deze nieuwe federale wet die van kracht zal worden midden volgend jaar, en waardoor ook in Vlaanderen de lichte plastic zakjes niet meer aangeboden zullen mogen worden, ook niet tegen betaling.

Lijst van de andere artikelen in kunststof die verboden worden :

1° katoenen wattenstaafjes, tenzij die binnen het toepassingsgebied van richtlijn 90/385/EEG van de Raad of van richtlijn 93/42/EEG van de Raad vallen;

2° bestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes);

3° borden;

4° rietjes, tenzij die binnen het toepassingsgebied van richtlijn 90/385/EEG of van richtlijn 93/42/EEG vallen;

5° roerstaafjes voor dranken;

6° stokjes en de mechanismen daarvan, bedoeld om te worden bevestigd aan en ter ondersteuning van ballonnen, met uitzondering van ballonnen voor industriële of andere professionele toepassingen die niet aan consumenten worden verstrekt;

7° voedselverpakkingen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, dat wil zeggen recipiënten zoals dozen, met of zonder deksel, voor voedingsmiddelen die:

a) bestemd zijn voor onmiddellijke consumptie, ter plaatse of om mee te nemen,

b) doorgaans vanuit de recipiënt worden geconsumeerd, en

c) gereed zijn voor consumptie zonder verdere bereiding zoals bakken, koken of verwarmen, inclusief voedselverpakkingen voor fastfood of andere maaltijden die gereed zijn voor onmiddellijke consumptie, met uitzondering van drankverpakkingen, borden, zakjes en wikkels die voedingsmiddelen bevatten;

8° drankverpakkingen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, doppen en deksels inbegrepen;

9° drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, doppen en deksels inbegrepen.

Contact

Secretariaat:
Pegasuslaan 5
1831 Diegem

02 709 22 08

BE 0889.586.109

Mail:

Voorzitter:
Jan Goesaert

Secretaris-generaal:
Johan Sneyers

Lidmaatschap

mail naar
of
waarna onmiddellijk contact met u wordt opgenomen.